Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 07.08.2017 11:35:58 

Každý něco umíme‚ jenom o tom někdy nevíme

Vaření a pečení
 

Tak už to skončilo, myslím zavařování. Ale tento rok bylo opravdu požehnaně. Tak jen krátké ohlednutí, co se všechno zavařovalo.

někdy jsem měla boty jako kdybych šla přes staveniště, ale to bylo v době, kdy jsem sbírala okurky a bylo velice deštivo.

maliny - ty sbírám ještě dneska, meruňky, švestky, višně, třešně, okurky, rybíz, broskve - to všechno jsem stihla letos zavařit, ani nemám ode všeho zdokumentované, protože jsem to nestíhala. Ještě štěstí, že mikrovlnka fungovala a téměř všechno se tento rok mikrovlnilo. A máme hotovo, může být zimenka.

A samozřejmě se peklo. Vdolky s ovocem máme všichni rádi.

Tak to je krátké ohlednutí za letošním létem, plné rozmanitého počasí a neskutečné moře práce.

 

 

 

A už mě to taky postihlo, začíná opět zavařování, stihli jsme to ještě v sobotu otrhat a než jsme to zavařili, začalo pršet, kroupy, vítr... no zkrátka v neděli už by nebylo z úrody nic. Toto je jen první dávka, pak byla druhá a ještě sousedům a to co zbylo na stromě vzalo za své po bouřce a už není nic. 

 

 

Na každém spřáteleném blogu se hlavně peče něco dobrého. A měli jsme taky menší důvod k oslavě, ale  my jsme zůstali u tradičních meruňkových vdolků a nejrychlejších tyčinek z lístkového těsta. Jak je to v té pohádce o Mrazíkovi "můj synáček má rád husí játříčka"..., no a můj synáček má rád meruňkové vdolky...

 

 

 

 Zase se vracíme zpět do dávných časů, kdy jsem častěji pekla a smažila a tentokrát jsem udělala na oběd "bálešky".

Udělala jsem normální těsto, jako na vdolky, asi 0,5 kg hladké mouky speciál, trochu osolit, půlku Hery rozpustit, jedno vejce, 1/4 l mléka, do mléka asi 8 kostek cukru a jednu kostku kvasnic, nechat vykynout. Pak jsem lžičkou nadělala kousky, trochu zpracovala jako když dělám Honzovy buchty, roztáhnu na kolečko a smažím na oleji na pánvičce. Hotové potřu povidlama, případně posypu mletým mákem, pocukruji a přeji doubrou chuť... Spíš jsem dělávala bálešky opravdu skoro každý týden, moji kluci to baštili, jako o dušu. No a protože už mám trochu více času na vaření, tak se vracím zpět a dělám občas to, co jsme měli a máme rádi.

Vypadají lákavě? Zkuste a uvidíte, že jsou i dobré..... 

                                                                    

     

Tyto pohlednice s výbornýma receptama mám asi 30 let a stále se k nim vracím a když máme chutečku na něco dobrého, tak peču.

Tyto řezy se dají dělat i když nejsou vánoce.

Dort nemusí být dort, můžete na normální plech a udělat zákusek.

Tyto řezy se dají dělat skoro každý týden, jsou výborné.

Tento likér jsem již dělala a je opravdu výborný. Zkuste, nebudete litovat.

No a takové byly koláčky, které jsem tentokrát upekla a nezapoměla vyfotit, recept zde již někde je.

 

Řez "obližprst"

5 vajec, 10 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 10 dkg polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva (nebo 1 lžička jedlé sody), 0,5 dcl oleje.

Žloutky našleháme s cukrem, postupně přidáme tuhý sníh z bílků, kakao, mouku, prášek do pečiva a olej, dobře vymícháme. Těsto roztřeme na tukem vytřený a moukou vysypaný plech, dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C a upečeme.

Krém: 5 žloutků, 2 dcl mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g másla. Žloutky ušleháme s mlékem, moukou a cukrem nad parou do zhoustnutí, poté vychladíme a utřeme s máslem.

Sníh: 5 bílků, 30 dkg moučkového cukru, čokoláda, granko. Bílky ušleháme nad párou s cukrem, opět až do tuha. Na řez natřeme nejprve stěrkou žloutkový krém, na něj ještě natřeme vrstvu sněhu a posypeme strouhanou čokoládou, nebo grankem

Až budete tuto dobrotu mlsat, teprve potom pochopíte, proč se tomu říká "obližprst", budete si opravdu oblizovat i prsty.

 

Černá roláda.

Z 5 bílků ušleháme pevný sníh, pak zašleháme 10dkg moučkového cukru a 2 lžíce kakaa, nakonec vmícháme 5 žloutků a lžíci polohrubé mouky. Vylejeme na pomaštěný a vysypaný alobal na plech a pečeme v mírné troubě. Po upečení smotáme na roládu a necháme vychladnout. Mezi tím si ušleháme šlehačku se stužovačem a po vychladnutí naplníme roládu, povrch pocukrujeme a dáme do ledničky - nejlépe přes noc. Můžeme použít místo bílé šlehačky i pařížskou, je to úplně jedno, protože je obojí výborné ke kávě. Takže uvařte si odpolední kávičku a zkuste si udělat takovou roládu. Nebudete litovat, je opravdu výborná.

 

 

Ořechové řezy se žloutkovou polevou.

15 dkg moučkový cukr, 15 dkg ořechů, 14 dkg másla, 10 dkg hrubé mouky, ze 4 bílků sníh. Uděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný a hladkou moukou vysypaný plech.

Poleva - uděláme během pečení - 4 žloutky a 15 dkg moučkového cukru utřeme do pěny (nejlépe v mixéru) a natíráme na teplý, právě vytažený řez z trouby, aby poleva pěkně zaschla. Dobrou chuť. 

 

 

 

    

                                              

Recept na klobásky, dostali jsme ho od kamaráda, který nám taky klobásky vyudil, protože nemá každý doma udírnu

Na 10 kg masa

20 g mletého pepře, 35 g papriky sladké, 4,5 g majoránky, trochu kmína, trochu mletého nového koření, asi hrsť stroučků česneku, 190-200g soli. Když jsme maso z ovečky vykostili a zvážili, bylo toho na klobásky asi 6 kg, přikoupila jsem 2,5 kg vepřového plecka a 2 kg bůčku a 25 m střev na klobásy.  Maso jsem nakrájeli na menší kousky a na čtyři dny jsme naložili do škopku, nasolené a načesnekované a dobře zatížili,  no a pak se maso odvezlo ke kamarádovi, který už udělal zbytek, včetně uzení. No a na mě bylo, abych tuto voňavou nádheru udržela, co nejdéle v jedlém stavu. Tak jsem opět vyzkoušela zavařování v mikrovlnce. Do sklenice jsem dávala čtyři klobásy a asi 2 cm na spodek jsem nalila čistou vodu, ono si ten zbytek pustí samo při zavařování. Dávala jsem do MT po třech sklenicích, takže jsem počítala na jednu sklenku opět 6 minut a tři sklenice v MT 18 minut. Vypadalo to nádherně, jak to tam bublalo. Posuďte sami. No a když Vám dojdou nápady na vaření, vemte jednu sklenku s klobásama a můžete dělat hotové zázraky.

No a ještě dělávám obyčejnou sekanou v županu, není na tom nic světoborného, sekaná dle chuti, akorát obalím anglickou slaninou a dám upéct, ale vypadá lepší a je dokonce i chutnější.

Takže můžete opět zkoušet a jistě Vám bude všem chutnat.                

 

 _______________________________________________________________________________________________________

V neděli jsem posbírala poslední okurky a protože už jich tam nebylo tolik, abych to zavařila v pařáku,

tak konečně bude zmínka o zavařování v mikrovlnce.

Bude to asi na dvě sklenice, takže si zjistíme  jakou máme mikrovlnku (MT) a při výkonu, který zjistíme ze štítku MT, nebo z příručky, kterou jsme doufám nevyhodili, a protože já mám 700 W, tak počítám na jednu sklenici 720 ml - 6 minut, když mám dvě, dám to na 12 minut a s každou sklenkou přidávám 6 minut. V každém případě se to vyplatí pokud máme menší množství sklenic, i když je to velmi pohodlné a rychlé. Ještě zmínka o víčkách, do MT používáme zásadně jen šroubovací víčka. Pokud máte vyšší výkon na MT, odečítá se nějaký čas, který je o půl minuty kratší, než při 700 W MT. Dá se vše opět zjistit na Internetu, nebo v odborné literatuře. Já jsem si to již vyzkoušela a opravdu to funguje. Dají se tak zavařovat i houby a vlastně všechno ovoce i zelenina. A to je vše.  

_______________________________________________________________________________________________________________ 

 

                           

 

 

Konečně se mi podařilo nahrát slíbený recept na želvičku, recept jsem dostala od kamarádky, která ví, že ráda zkouším něco nového a výsledek jste již viděli dříve, akorát tam chybí zelená obloha. Obyčejná sekaná zase jinak. Myslím, že další komentář není potřebný, ostatně zkuste si sami co dokážete, budete určitě mile překvapeni

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

1/2 l mléka, 100 g másla, špetka soli, 350 g hrubé mouky, 4 celá vejce, 2 ks tvarohu na strouhání, cukr mletý, roupuštěné máslo asi 100g a samozřejmě ovoce (jahody, meruňky, borůvky, švestky asi 25-30 kousků)

Mléko dáme svařit s máslem a solí (špetku), jakmile začne vřít, odstavíme a najednou vsypeme mouku a mícháme až vznikne hustý knedlík, který se nechytá nádoby ani vařečky. Do propařeného a prochladlého těsta vmícháváme postupně jedno vejce po druhém a dobře do hladka vypracujeme těsto. Rozdělíme na půlku a uděláme dva válečky,  ze kterých nakrájíme asi 12-14 koleček a vytahujeme je přes ovoce. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme 5-8 minut. Tyto guliváry, jak se říká u nás, se nerozvaří, ani nesrazí a jsou krásně měkoučké. Posypeme nastrouhaným tvarohem, mletým cukrem a polijeme máslem. Přeji dobrou chuť.

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

BB zákusek

2 balíčky BB sušenek, 1 balíček kulatých piškotů, 1/2 kg měkého tvarohu, 1 kondenzované slazené mléko, 1 želatinový ztužovač za studena, 1 cukrárenské želé bezbarvé, ovoce (jahody, maliny, banány, kiwi, meruňky) . Na plech naskládáme BB sušenky i na boky těsně vedle sebe, tvaroh ušleháme v mixéru s kondenzovaným mlékem (přidávám ještě kokosové mléko, když mám, ale nemusí) , přidám asi polovinu sáčku želatinového ztužovače a opět šlehám asi 1/2 minuty v mixéru a pak opatrně rozetřu na sušenky a zatlačím do tvarohu co nejvíce kulatých piškotů, pak  naskládám nakrájené ovoce a po lžičkách, aby lépe ztuhlo - nalévám vlažné želé, dám na 10 minut do ledničky, pak zaleju zbytkem želé a dám opět do ledničky asi na 2 hodiny. Po té odkrojím přečnívající sušenky a zákusek je hotový.  Nejlépe když se to dělá večer, pak Vás nemůže překvapit ani časná návštěva, které můžete zákusky podávat ke kávě. V létě je to výborné osvěžení.

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

                 

ilustrační foto, vypadají ale taky dobře

Dobré koláčky (z tzv.převalovaného těsta, recept od maminky)

I.těsto    

1/2 kg  mouky hladké (OO extra speciál), špetku soli do mouky, 1/4 l mléka, 8 kostek cukru do mléka (nebo malé lžičky krystalu), 2 kostky kvasnic (na kvásek), 2 lžíce oleje, 2 lžíce octu, 2 žloutky (může být i 3-4).

II.těsto

1/4 kg másla, 1/4 kg  mouky hladké (OO extra speciál)

Uděláme první těsto z přísad, pak druhé těsto. Tukové těsto vložíme do prvního, několikrát přeložíme (jako když děláme lístkové těsto doma), necháme odpočinout (asi 1/4 hodiny), těsto vyválíme asi na 1/2 cm a rádýlkem děláme čtverečky asi 4-5 cm a už děláme koláčky. Na tuto dávku se vejde asi 1 a 1/4 kg tvarohu (zapoměla jsem, že tvaroh si předem dám na noc do utěrky a zatížím hrncem s vodou, tvaroh není tak vodový a dobře se dává na těsto. Než nám těsto trochu nabyde stihnu si udělat posýpku a tvaroh. Posýpku dělám asi ze dvou hrnečků polohrubé mouky a jednoho hrnku mletého cukru a 1/4 kg tuku, pořádně rozpracuji, až se dělají hrudky (když se zdá být hodně tuku přidávám již jen hladkou mouku). Do tvarohu dám hrnek mletého cukru, jedno celé vejce a 2 žloutky a samozřejmě hrozenky namočené asi na hodinku v rumu. A už děláme koláčky. Záleží na velikosti, z této dávky udělám asi 100 větších a nebo až 150 svatebních tzv. jednohubky (které mají rádi všichni moji tři kluci). Nedejte se odradit, když se Vám to nepodaří hned ponejprv, dokud je pekla moje maminka, tak jsem je nedělala, až časem jsem se je naučila a teď dělám jenom tyto koláčky. Spíš jsem pekla skoro každý týden, teď už jen na svátky, na hody a vyjímečné příležitosti. Doplním příště fotografii, abyste si udělali tu správnou náladu a chuť.

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

SIRUP za studena

1 a1/2 litru ovoce (maliny, ostružiny, višně) rozmačkáme, přidáme 2 litry vody a 5 dkg kyseliny citrónové, necháme 24 hodiny uležet (zkrátka celý den). Přecedíme přes utěrku, přidáme 2,5 kg cukru krystal a 1 sáček kyseliny sorbové a mícháme do úplného rozpuštění. Aby sirup vydržel delší dobu, můžeme zahřát do bodu varu a nalét do sklenic s víčkem, ale nemusíme. Sirup obyčejně používáme hned, zejména v těchto horkých letních dnech.   

________________________________________________________________________________________________________ 

 

Jak udělat rychlý oběd nebo večeři v tomto horku?

Potřebujete brokolici, květák, 4 klobásky, 10 vajec a 15 dkg tvrdého sýru.

Nejprve si uvaříme květák a brokolici ve slané vodě, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Pak vymažete pekáč tukem, vysypete strouhankou a na spodek nakrájíte květák, na to pokládáme na kolečka nakrájenou klobásku a pak nakrájíte brokolici, vše zalijete rozmíchanými vejci s nastrouhaným sýrem - samozřejmě přiměřeně osolíme a dáte na půl hodiny do předehřáté trouby. Po půl hodině vypnete a necháte dojít. Dá se jíst i teplé i potom až to vychladne. Je to výborné zeleninové osvěžení s klobáskou. Zabere to asi i s pečením celou hodinu, ale výsledek stojí za to. Přeji doubrou chuť.

Dobrou chuť !

 

____________________________________________________________________________________________________________

 

         

 

                     

A máme okurkovou sezónu.         

Napíšu zde recept na znojemské okurky, který jsem dostala od své maminky, ale to už je velmi dávno, žádné deko, jak jsem dělávala spíš, ale opravdu prácička, jak se patří. Okurky obyčejně peru v pračce, mám plnění  svrchu, takže dám na máchání bez odstřeďování, pak vypnu a vyberu čisté okurky.

Na dno sklenky dám kopr, malou cibulku, 5 koleček mrkve, 5 koleček petrželí, 2 kolečka křenu, pak naskládám okurky.

Nahoru dám 4 pepře, 4 nové koření, 1 bobkový list, 1/2 malé lžičky horčicových semínek, menší strouček česneku (může být i 1 hřebíček, malý kousek skořice, ale nemusí) a zaleju nálevem, který si připravím takto:

3 a 3/4 l vody, 1 a 1/4l octa, 15 dkg soli, 35 dkg cukru, 45 tablet sacharinu, za studena promíchat, nalévat do sklenic a sterilovat 20 minut při 80°, odtáhnout z ohně a nechat ještě 5 minut v hrnci a potom vytáhnout.

Tyto okurky mají výbornou chuť a když se Vám podaří a víčka dobře chytnou, máte na celou zimu pokoj. Obyčejně udělám tak 80 sklének a vydrží Vám, dokud se nesní.

Přeji dobrou náladu a chuť do práce.

             

 

_________________________________________________________________________________________________________________

Jak udělat chlapovi radost, když má už 60? Nevím kam by měl patřit tento obrázek spíš, protože je to kombinace háčkování a jídla. Ale splnilo to svůj účel. Obháčkovala jsem polystyrénový věneček smyčkami, tj. tráva. Na párátka jsem napíchala 60 ks klobásky trhnisi a nahoru posadila ježka, coby pokladničku na důchod.  Všem se to velmi líbilo.

                                                                 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________

TOPlist